Kosten en vergoeding

Wat kost een niet vergoede Psycholoog?


Voor een sessie overdag vraag ik 75 euro - ook voor relatietherapie.
 
Een gesprek duurt ongeveer een uur. Als we wat uitlopen reken ik niet meer. 


Vergoeding uit de aanvullende verzekering goedkoper? 

Ik kies er heel bewust voor om me niet te laten vergoeden vanuit de aanvullende verzekering, dat is voor jou namelijk -met mijn tarieven- niet goedkoper.
Wil je weten hoe dat precies zit? Klik dan hier
 

Hoe gaat het betalen in zijn werk?

Na de sessie ontvang je een bank-betaalverzoek via whats-app. Ondernemers die de sessies op kosten van de zaak willen doen krijgen maandelijks een factuur. 

Kan ik een vergoeding voor therapie krijgen van mijn zorgverzekeraar?

De hulp die ik bied valt onder de  niet vergoede zorg. Helaas wordt persoonlijke therapie, relatietherapie en burn-out hulp standaard niet meer vergoed door de zorgverzekeraar. Zij hebben bepaald dat er sprake moet zijn van een psychische stoornis (een diagnose binnen het DSM) om voor vergoeding vanuit de basisverzekering in aanmerking te komen. Ik werk alleen met cliënten die geen psychologische aandoening hebben, maar wel steun kunnen gebruiken om verder te komen. Wil je een vergoeding vanuit je basis-ziektekostenverzekering dan moet je je aanmelden bij een eerstelijns psycholoog na verwijzing van de huisarts. Hier zijn lange wachtlijsten. Deze zal vervolgens bepalen wat jouw stoornis is en op basis daarvan een vergoeding regelen bij je zorgverzekeraar.

Sommige therapievormen worden deels vergoed vanuit de aanvullende verzekering onder het kopje "alternatieve/complementaire geneeswijzen". Dit verschilt enorm per verzekeraar. Ik voldoe (bewuste keuze) NIET aan de strenge eisen die daarvoor gelden. Mijn tarief is zo laag, dat het goedkoper is dan het gemiddelde tarief minus de bijdrage van de aanvullende verzekering. Ik heb hier een artikel over geschreven met uitgebreide uitleg hoe dit nou precies zit. Wil je meer weten? Klik dan hier.
 
Wel zijn er andere mogelijkheden om de kosten voor de therapie eventueel vergoed te krijgen, lees hieronder verder.  

Kan ik een vergoeding krijgen voor therapie van mijn werkgever?

 Vaak wel. Er zijn 2 opties die je kan proberen. Ik help je daar graag bij;
 
Vanuit de wet Poortwachter, goed werkgeverschap;
In veel gevallen dat er sprake is van ziekte vanwege stress of  burn-out wil de werkgever meebetalen aan je therapie. Door de juiste hulp ben jij namelijk veel sneller en veel sterker weer terug op je werkplek en heeft de werkgever daar profijt van en bespaart dat de werkgever veel geld. De bedrijfsarts moet vaststellen dat een deel van jouw klachten werk gerelateerd zijn. Vervolgens ben je zelf vrij jouw hulpverlener te kiezen, ook al zeggen sommige werkgevers van niet. Ik kan je helpen de betaling rond te krijgen door ons plan van aanpak naar jouw werkgever te sturen samen met een kostenraming. Periodiek zullen wij jouw werkgever op de hoogte houden van de vorderingen zonder inhoudelijk op de sessies in te gaan. Verder hebben we overleg met jouw bedrijfsarts over werkhervatting ed. Bij akkoord gaan de rekeningen direct naar jouw werkgever.
 
Vanuit het opleidingsbudget, jouw POP (Persoonlijk Ontwikkelings Plan);
Meestal reserveert jouw werkgever een opleidingsbudget per medewerker.(In sommige CAO’s is dat zelfs verplicht).
Dit budget mag jij gebruiken voor jouw persoonlijke ontwikkeling, als jij maar kan aantonen dat dat ten goede komt van jouw werkprestaties. Je kan groeien in kennis, maar ook in vaardigheden. Ik kan helpen om hiervoor een verzoek in te dienen bij jouw werkgever. Ik ben 15 jaar HR-adviseur geweest en weet precies hoe dit werkt. 
 

Zijn er nog andere mogelijkheden voor vergoeding van therapie?

Denk nog eens aan het volgende;
 
Als jij een traject ter verbetering van je kunnen en presteren bij ons volgt (persoonlijke ontwikkeling) en je kan aannemelijk maken dat je daardoor beter presteert dan kunnen we van deze kosten een factuur opmaken met begeleid schrijven voor in jouw administratie. Na aftrek van een drempelbedrag, mag je de rest van de kosten die je hebt gemaakt aftrekken van je belastingopgave.  Kijk voor het exacte bedrag en voorwaarden verder op www.belastingdienst.nl
 
Als je zzp'er bent dan mag je de kosten en de BTW aftrekken als bedrijfskosten voor opleiding of persoonlijke groei. Vraag mij hiervoor een gespecificeerde factuur. Doe dit wel voorafgaand aan de start van je hulptraject omdat ik de BTW dan doorreken. 
 
Bij veel gemeenten is er via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) een een PersoonsGebondenBudget-pot voor mensen die in de knoop komen en hulp nodig hebben maar dit niet kunnen betalen. De aanmeldprocedure en voorwaarden hiervoor zijn per gemeente verschillend. Vervolgens kun je met dit budget hulp bij mij inkopen. Ik stuur, na goedkeuring van de gemeente-consulent, de rekening dan naar de uitvoeringsorganisatie die jouw budget beheerd. 

Als een gesprek uitloopt, jullie mij nog wat nasturen of ik bel je met een vraag, reken je dan extra kosten?

Nee, ik bewaak onze tijd, maar als het gesprek langer duurt dan vind ik dat geen enkel probleem en ga ik geen extra kosten rekenen. Ook als jij  tussendoor belt met een vraag of omdat je een peptalk nodig hebt dan reken ik daar geen geld voor. Naast ons gesprek ben ik zelf ook tijd kwijt met het voortgangsverslag, het maken van een plan en weer inlezen voor het volgende gesprek. Deze tijd hoort bij het bedrag dat jij reeds hebt betaald.